Bamje (shlai bame)

Allmänt, Mat / Permalink / 1
 
 
Bamje eller okra är en sorts grönsak som är lite tagit på skinnet och slemmigt inuti , rätt gott och njutit . Min familj älskar den här maträtten så vi lagar det ganska ofta med ris.
 
ingredineser
6-8 per
1/2 kilo färsk eller fryst bame (okra)
3 stora hackade tomater
1/2 kilo lammkött 
2 st vitlök klyftor hackade
1/2 färsk chilli eller 1 tsk torkade chilli (kan uteslutas)
2 mtsk olja
1 citron
2 mtsk salt
2 mtsk tomatpure
 
 Gör så här
 
dela köttet i små bitar och stek dem i oljan och häll 1/2 tsk salt på. Stek dem under omrörning sedan Sätermaran locket på och sänker värmen till 4-5 låt köttet vara på det låga värnen i en halv timme .
hacka tomaterna och vitlöken och lägg in i kastrolen över köttet och låt tomat o vitlöken bli riktig mjuka i 15 min.
ta bort huvudet på dem färska bame (okra) och dela dem i två om dem är stora, och häll dem i kastrollen  eller så kan man bara hälla dem frysta i kastrollen. 
Rör om och låt små koka i 5 min och häll en liter kokvatten i och tomatpuren. Rör om och häll på citron syftet chilli och salt. Låt koka i 45 minuter. Smaka av och dela på en bame för att se om den är klar annars kan man koka lite längre . Fattas det smak kan man bara lägga in mera.. Bame är godast när den smakar sur och lite starkt. Servera gärna med ris
lycka till
#1 - - Shanaz:

Gud så gott allt ser ut.. Ska prova din bame imorgon med citronsaft. Har aldrig haft det i😁 tack för tipsen!

Till top