Pardaplaw (inbakad ris,kött,grönsaker och rusin/mandlar i bröd)







pardaplaw är ett kurdiskt mat rätt , man äter det vid spesciela tillfällen
6-8 personer
Till det behöver man
3 glas basmatiris (inlagt i het vatten i två timmar)
1 kilo lamkött eller 4 st kyckling filé
1/2 Dl skalade och delade mandlar
1/2 dl rusin
1 hackade morot
1 röd paprika
1 Dl ärtor
1 dl hackade o stekta champinjoner
3 tsk salt
1 tsk spiskummin
1tsk gurkmeja
3tsk bryani krydda (finns i utlänska affärer )
1 krydmåt kanel
libanesiks bröd 2 st
1 1/2 Dl het olja till riset
gör så här
börja med att lägga riset i het vatten 2-3 timmar innan
skär köttet eller kycklingen i bitar och stek dem i lite olja ha lite salt, peppar på
skala, hacka morötterna och stek dem
hacka paprikan o stek dem lite
stek mandlarna i lite olja och läg russinet i tills dem får färg
hacka och stek champinjonerna
ärtorna kan man bara lägga i lite varmt vatten tills dem tinnar
när all fyllning är stekta och klara kan man börja med riset, sätt ugnen på 180 g
ha en kastroll med 1 o 1/2 liter vatten i samt 3 tsk salt och kryddorna
låt vattnet koka sen häller du riset i och låter koka i 3-4 min tills riset är nästan färdigt men inte riktigt
sila riset i en durkslag
hämta en kastroll som du kan ha i ugnen och smörja i den ordentilgt
dela bröden i två delar
ha en av halvorna i botnet och ha runt om hela kastrolen hela vägen upp
lägg i fyllningen (kött o grönsakerna) i / på brödet först
sen lägger du på riset och under tiden har du värmt upp oljan i en liten stekpanna och häll på riset och ha bröd på som lock och pensla med olja sedan lägger du den i ugnen. Den är klar efter 15-20 min
ta ut kastrollen och lägg upp den i en stor fat. Vänd ned den i faten
jätte gott och snygg mat som uppskatas alla gånger jag serverar.
Hej nian! Ser jätte gott ut! Älskar kurdisk mat. Undrar om du kan lägga upp ett recept på kubba/ktlek som man har i röd sås? Är jätte sugen på det, men.hittar inget recept på det på nätet.