Ångkoka ris (plaw)

Allmänt / Permalink / 0
 
 
 
4 personer 3 glas basmatiris En liter kokhet vatten Blöt lägg riset i det kokheta vattnet 2-3 timmar du ska laga riset När det är dags att laga riset så behöver du en kastroll som rymmer 2 liter eller större(inte mindre) Fyll halva kastrollen med kalt vatten o häll 3 tsk salt Vattnet ska kokas då lägger du riset i ( häll ut alla vatten) innan du häller riset in i kastrolen Låt riset koka några minuter tills riset ser lite randig ut Silla riset och då kan man om man vill ha lite olja i kastrolen och en tum bröd i eller skalade och skivade potatisar innan du häller tillbacka riset i kastrollen, under tiden kan man värma 1 o 1/2 Dl olja i en liten kastroll låt oljan bli riktigt varmt, eller ha smör i om man inte vill ha olja. Häll det varma oljan på riset o sätt på locket o ha spisen på låg värme 3-4 tills du ser ånga komma ut yr kastrollen då är riset klar. 
vill man kan man steka lite skallade o delade mandLaröd och rusin i lite olja o ha på riset innan man serverar.
eler man kan steka lite zrisht (finns i utländska affärer) och ha på riset.
för variations skull kan man ibland ha lite gurkmeja i vattnet då blir riset gul. 
Till top