Maqlubba

Allmänt / Permalink / 2
Maqluba är en maträtt man äter i dem flesta länderna i Mellanöstern vilket betyder upp o ner vänd
5-8 personer
2 st auberginer 
2 st stora lök
2 st stora paprikor
3 st stora potatisar
2 st squash
3 st stora tomater
2 kilo lammkött (utan ben o fet)
jag brukar ha 1 Dl skalade o delade stekta mandlar och 1 dl stekta rusin i (kan uteslutas)
4 glas ris gröt eller Yasmin ris
3 msk tomatpuré 
olja till stekning
2 tsk salt
 
utförandet
 
börja med att skala all grönsaker och skiva de , allt ska stekas
skär lammköttet i små bitar och stek dem med 1 tsk salt på tills dem blir fin stekta och bruna
man ska använda en kastrol som man kan ha i ugnen också. 
När allt är stekt och klart ska man börja med att lägga aburjinerna först liggande o fint i rad (dem ska täcka hela kastrollen) sedan lägger man på potatisarna, squashen, löken, paprikorna köttet, rusin och mandlarna sist tomaterna (ej stekta) man ska inte steka tomaterna. 
På sidan om ska man förbereda riset och under tiden sätter man ugnen på 180-200 grader beroende på hur snabb och varm ens ugn är.
hämta en annan kastrull o ha 1 Dl olja i när olja blir varm lägg i tomatpurén , rör om och häll lika mycket vatten som riset samt 2 tsk salt. När vattnet kokar häller man riset i och rör om.. Nu kan man säncka värmen lite . Rör om då o då tills all vatten är borta sen häller man det blöta ej klara riset på grönsakerna och ha lock eller almenum fulje på kastrollen och lägg in i ugnen under 30 min tid. 
Äta ut kastrollen och häll ut, upp och ned vänd maqluban på ett stort fat och servera med salad.
 
#1 - - mariwan:

Bästa kurdiskmatavneian.blogg.se
Du kan verkligen din mat lagningen

#2 - - Shanaz:

Det här ska jag prova i veckan😄👍 Ser så gott ut!

Till top