Kfta i sås

Allmänt, Mat / Permalink / 1
 
Kfta är en traditionell maträtt man äter vid speciella tider . Kfta är ris/färs bollar fylda med köttfärs,nötter, rusin och grönsaker som man kokar i tomatsås. Man äter kfta oftast på vintern och vid släkt träff. Det finns två olika sorters kfta, en gör man med ris och den andra gör man med bulgur. Personligen så brukar jag göra dem med ris. Jag kanske lagar kfta Max 3 gånger om året och då brukar jag bjuda hem nära och kära. Ingredienser 10-12 personer Till ris blandningen 3 glas grötris 1 kilo nötfärs 1 lök 2 tsk salt 1/2 tsk peppar 1 tsk tomatpuré Till fyllningen behöver man 2 kilo nötfärs eller halva nött och halva lam färs 2 st hackade lök 1 Dl rusin 1/2 Dl skalade och delade mandlar eller valnötter 1 Dl hackade seleriblad eller persilja 1 tsk 7 kryddor (finns i utländska affärer) 1/2 tsk svartpeppar 1/2 tsk nejlika pulver 1/2 stk spiskummin 1/2 stk kanel Såsen 1/2 kilo lam kött med ben 2 Dl kokta ärtor eller en burk kokta ärtor 500 gram spenat eller mangold 1 st lök 2 klyftor vitlök 1/2 chilli eller 1 tsk chilli pulver 3 mtsk tomatpure 3 mtsk olja 2 1/2 tsk salt 1 citron vatten Gör så här Lägg riset i vatten en halv timme innan. Sedan Ska riset och färsen köras in i mixer maskin och mixa slet till en deg. Lägg all ris blandning i en bunke och riv löken över och häll resterande ingredienser. Knåda ordentligt tills allt blanda väll. Lägg på sidan och ha en duk på. Gör fyllningen Stek färsen och blanda väll tills all vatten är borta sedan kan man lägga in dem hackade löken och blanda väll och ha på värmen i 15 minuter till sedan kan man lägga kryddorna, rusin, mandlar, salt och persiljan. Blanda allting väll och ha på värmen i en kvart till. Smaka av om det fattas nåt kan man bara lägga i mera t.ex salt eller peppar. Fyllngein måste svalna/kallna innan man kan fylla riset med. Gör bollarna (kftarna) Lägg en ganska stor bit i hand flatan och plats till riset och lägg i 2-3 mtsk av fyllningen i riset och stäng in och rulla i handen ( försök truk ut all luft) annars kan dem spridas när man kokar dem. Rulla dem som en stor boll. Gör om hela den prosecen tills all ris deg är slut. Man kan få rätt många kfta (risbollar) och om det blir fylling över kan man frysa in och göra Kubba av (har resept här på min blogg) eller blanda med ris eller ha i dolma . Koka kfta i såsen Börja med att dela köttet i bitar och stek dem i olja, sedan efter en halv timme kan man lägga in hackade lök och vitlöken . Häll i tomatpurén och blanda ordentligt. Häll på 2 eller lite mindre kokvatten och blanda. Nu kan du lägga i ärtorna, spenaten krydorna och saltet. Alltså lägg all resterande.. Låt allt kokas under en halv timme Sedan kan man försiktigt lägga in kftarna en och en runt 10 st beroende på hur stort kastrolen är.. Ju större desto bättre (kfta måste ha plats för att kokas väll) man måste blanda väldigt försiktigt . Dem behöver kokas i en timme sen ör dem klara, man kan sticka in en tandpetare så könner man om dem är hårda eller mjuka. Är det hårda ska dem kokas lite till annars är dem klara om dem är mjuka. Smaka av och häll i mera smak om det fattas . Servera med sallad!
#1 - - shilan:

kfta

Till top