Shfta är en rätt man äter ganska ofta och är en favorit bland barnen Specielt .
Det finns två olika sätt och göra köttet på, personligen tycker jag att att hacka köttet själv för hand blir godast.
Man kan antingen göra det med lammfärs eller hacka lammköttet i jätte små bitar för hand.
Ingredienser
5-7 personer
1 kilo lammfärs eller 1 kilo hackade lammkött för hand i jätte små bitar
1 st hackade lök
1 st skalad o riven potatis
2 st skalade och hackade tomater i jätte små bitar
1 Dl hackade selleri blad eller persilja
1/2 Dl hackade dragon eller 2 mtsk torkade dragon
1/2 Dl hackade mynta eller 2 mtsk torkade mynta
2 mtsk tomatpuré
1 Dl mjöl
1/2 Dl ströbröd eller mannagryn
1 klyfta riven vitlök
2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk torkade chilli eller en bit av en färsk chilli hackade
Olja att steka i ( ganska mycket)
Gör så här
Lägg lammfärsen i en skål eller hacka lammköttet o lägg i en skål
Hacka lök, potatis, tomat, vitlök och all krydda o salt samt all örtor och tomatpurén
Sist lägge man i mjölet och ströbrödet
Man gör likadant med dem hackade köttet också
Sätt en stor lite djupt stekpanna på ganska hög värme och ha runt 3 Dl olja i låt det bli riktigt varmt/het
Gör små bollar av köttet/färsen och platta till dem i handflatan och gör dem lite avlånga
Lägg in dem en och en i den heta oljan och dem ska stekas fint/ordentligt på både sidorna utan att dem bränns, i det läget alltså under stekningen behöver man inte ha värmen på högsta värmen , man kan sänka lite till 8-9
Lägg all shfta du stekar på hushållspapper först innan du lägger upp för servering
Servera shfta med bröd , skivade tomat, gurka , lök och något sås som man själv gillar att ha på kött.
Eller så kan man äta dem med ris och tomatsås
Det är en av mina favorit maträtter sedan barndomen :)
Blir det över kan man äta dem till frukost dagen efter