Dolma (yapraxh )

Allmänt / Permalink / 3
 Till dolma behöver man 6-8pers
2-3 knippor mangold
3 st aburjin 
2 st squash
4 stora lök
1-2 kilo lammkött
1 kilo bondbönor eller en fryst påse
3 st vitlök
1 hel knippa persilja Ci. 300 gram
1 knippa dill
1 knippa gräslök
1/1 knippa dragon eller 1/2 Dl torkade dragon
1/2 knippa mynta eller 1/2 dl torkade
1 paket krossade tomater
4 matskedar tomatpuré 
3 tsk salt
1 tsk chilli pulver eller 1 hel färsk chilli ( kan uteslutas om man inte gillar stark mat)
1 tsk citronsyra
2 tsk 7-kryddor eller dolma krydda finns i utländska affärer 
1/2 tsk spiskummin
3-4 glas ris gröt
vill man så kan man haka 300 gram lam kött och ha i ris blandningen .
 
utförandet
börja med att ta bort all blad från stjälken på mongoliden och tvätta noga. Under tiden ska köttet kokas i vatten o en tsk salt, det kan kokas i 40 min. Koka bondbönorna i vatten o en tsk salt med och det ska kokas i 40 min det också.
 
 Dela aburjinerna i två delar samt squashen och försök o gröppna ur dem och stek dessa i olja. Hacka aburjin resterna med vitlök och dem olika ärtorna och gräslöken . Stek det också och lägg på det tvättade riset med krydorna och tomatpuren . Ha salt, peppar , chilli och kryddorna.
För att lätt man tar bort lök bladen så skalar jag dem o gör ett snitt i löken och lägger dem i kokhet vatten under en halvtimme tid, sedan är det enkelt att ta bort lökens blad för blad och dem ska också stekas.
När allt när klart kan man börja och med att ha en stor kastrull med lite olja i botnet och lägger bondbörnorna först i sedan köttet på.
Börja med att fylla aburjinerna och squashen med ris blandingen och sedan ta lökbladen och fyll det med ris och rulla in och lägg dem i kastrullen. Sist så ska man fylla/rulla in mangold bladen med riset och ha i rad i kastrullen.
Häll på cirka 1 Dl olja och ha 5-6 glas vatten i och sätt spisen på 10-11 ha lock på kastrullen och låt koka i en halv timme så sedan kan du sänka värmen till 6-7 och ta bort låcket. Dollman blir klar på ungefär 1 timme och en kvar eller så. Ta ut en med en gafel och smaka så känner du om riset är klart.
 
 Lycka till! 
En jätte populär maträtt som äts vid speciela tillfällen och vid bjudningar.
 
#1 - - Anonym:

Lycka till du super bra på beskrivning ar och dina maträttar verket gott nian gian dast xosh bet

Svar: Zor sopas
Neian Gharib

#2 - - Shanaz:

Jätte bra skrivet!! Nu blir jag sugen på yaprax😋

#3 - - Suzan:

Dast xosh. Jag älskar dolma och din dolma ser väldigt gott ut :)

Svar: Tack ska du ha 😊
Neian Gharib

Till top